2015

Obama har lige forlænget USA’s længste krig
19-10-2015
Torsdag annoncerede præsident Obama at mere end 5.000 amerikanske soldater vil forblive i Afghanistan til efter hans tid som præsident er slut. Belært af situationen i Irak og en forværret sikkerhedssituation i Afghanistan har han endegyldigt erkendt, at hans løfte om at afslutte USA’s længste krig, mens han var præsident ikke kunne lade sig gøre.

Carries kamp for hjemlandets sikkerhed er rykket til Europa
08-10-2015
Mange har ventet på det i lang tid og nu er den her omsider – 5. sæson af Homeland. Første afsnit blev sendt søndag på amerikansk tv, og i går aftes på dansk tv. I den nye sæson er Carrie Mathison rykket til Europa og har forladt CIA. Alt er godt og hun prøver at stable et liv på benene – så længe det varer.

Putins Syrien-offensiv presser vaklende USA yderligere i Mellemøsten
05-10-2015
Ruslands engagement i Syrien er udtryk for at Putin har set en mulighed for at opnå en historisk russisk ambition om adgang til Middelhavet, samtidig med at han kan presse NATO. Det har han gjort ved at udnytte et geopolitisk vakuum som Obama-administrationen har skabt, og som er blevet forstærket af kræfter uden for amerikansk kontrol.

Strategien mod Islamisk Stat falder fra hinanden
23-09-2015
Udmeldingerne fra amerikansk side om udviklingen i kampen mod Islamisk Stat har i lang tid været positive. Efter en katastrofal senatshøring står det dog klart, at den amerikanske strategi er kuldsejlet, og Obama-administrationen arbejder på at redde situationen. Alt imens er præsidentens særlige udsending til kampen mod IS netop er trådt tilbage. Frustrationerne er til at få øje på i Washington.

Historiske sejre for Obamas udenrigspolitik
02-09-2015
Præsident Obama har fra starten af sin præsidentperiode lovet at ændre USA’s forhold til gamle fjender. Hen over sommeren har man set historiske sejre for den indsats. Det amerikanske flag vajer igen over ambassaden i Havanna, og man har indgået en aftale med Iran om landets atomprogram. Men kampene er langt fra slut for Obama.

To kvinder skaber historie ved Ranger School
20-08-2015
Det er en historisk tid i det amerikanske militær. For første gang nogensinde har to kvinder bestået den krævende Ranger School. Nu lader det til at andre barrierer vil blive nedbrydt, og vi kan måske snart se frem til en virkelighedens G.I. Jane. Næste uddannelse som vil tillade kvinder lader nem til at være den berømte Navy SEAL uddannelse.

USA udvider missionen i Syrien
12-08-2015
Lige knap et år efter USA begyndte sin kampagne mod Islamisk Stat, har man sendt en styrke af moderate syriske oprørere ind i Syrien. Det mest markante ved det er et efterfølgende løfte om amerikansk luftstøtte mod Assad-regimet hvis det måtte blive nødvendigt. Det kan betyde en eskalation af USA’s engagement. En eskalation som Obama hverken har en plan for – eller ønsker.

Forsvarsbudgettet bliver første etape i lang debat
01-07-2015
Alt burde være fred og idyl når diskussionen i Washington D.C. falder på forsvarsbudgettet. Budgettet er klar i god tid, og med det anmodede beløb nederst på bundlinjen. MEN – præsidenten truer med veto. Forsvarsbudgettet er blevet en brik for begge partier i en større budgetdiskussion, som ødelægger den gode stemning.

En krig uden momentum – hvordan ser en sejr ud?
16-06-2015
Efter drabene på de to journalister James Foley og Steven Sotloff virkede det til, at præsident Obama kunne samle nationen bag en kamp mod Islamisk Stat. Bombningerne har nu kørt i måneder, og momentum lader til at have forladt den amerikanske kampagne. Mange ting står stadig hen i det uvisse, når det kommer til denne kamp.

Militæret som det progressive USA’s forbillede
04-06-2015
Det amerikanske samfund har gennemgået en rivende social udvikling gennem de sidst 80 år. Racisme og diskrimination er ikke længere institutionaliseret i lige så høj grad som tidligere, og debatten raser nu i USA for få fjernet endnu flere begrænsninger. Gennem hele denne periode har det amerikanske militær faktisk været foran bølgen. Dog stadig med masser af arbejde forude.

Obama, Osama og manden med sølvpapirshatten
12-05-2015
Den kendte journalist Seymour Hersh er i tidsskriftet London Review of Books kommet med nogle kontroversielle påstande om det angreb som i 2011 endte med at Osama bin Laden blev dræbt. Teorien er at pakistanerne havde bin Laden som gidsel, og angrebet var en del af en hemmelig aftale mellem den amerikanske og pakistanske regering. Skal vi til at skrive historien om?

“Fighting Joe” – Obamas nye forsvarschef
08-05-2015
Præsident Obama har i denne uge nomineret to generaler til to topposter i det amerikanske forsvar. Til efteråret går forsvarschef Martin Dempsey på pension, og Obama har nu nomineret hans efterfølger. General Joseph Dunford er nomineret til posten, og indtil videre ser det ud til at han kan få en nem bekræftelsesproces i Kongressen.

USA og Iran støder sammen på verdenshavene
Kongressen.com
06-05-2015

Over de seneste uger har USA og Iran nedstirret hinanden på farvandene ud for den arabiske halvø. En iransk konvoj angiveligt på vej til Yemen foranledigede amerikanerne til at sende et hangarskib af sted for at standse den. De iranske skibe vendte om. Tirsdag i sidste uge lader det til at iranerne gjorde gengæld.

“You’re the smartest and the fucking dumbest person I’ve ever known”
22-04-2015

Er krigshelten Nick Brody i virkeligheden terrorist? Og kan en ustabil CIA-agent afværge katastrofen? Man ved det aldrig rigtig, når man ser ‘Homeland’. Læs uddrag af ‘Homeland’-kapitlet fra ‘Fiktionens Magt’ her.

USA og det regionale opgør i Mellemøsten
16-04-2015
En række lande i Mellemøsten har dannet en ”reaktionsstyrke”, som skal kunne sættes ind i nødsituationer. Reaktionsstyrken skal ses som en foreløbig kulmination på en længere proces, som i høj grad har været skubbet i gang af præsident Obamas forsøg på en tilbageholdende udenrigspolitik over for Mellemøsten.

Da Lee og Grant sluttede den amerikanske borgerkrig
09-04-2015
Det var en krig som splittede den unge amerikanske nation. I dag for 150 år siden måtte den legendariske general Lee overgive sig til nordstaternes general Grant. I løbet af kort tid overgav resten af sydstaterne sig. Forud var gået opslidende og yderst destruktive kampe som efterlod store dele af sydstaterne i ruiner.

Slagsmålet om Petraeus som Obama ikke vil tage
17-03-2015
Tidligere i år anbefalede FBI og justitsministeriet at man rejste anklager mod tidligere CIA direktør David Petraeus for lækage af klassificeret materiale til hans elskerinde. Det slagsmål var Obama dog ikke villig til at tage med Petraeus’ støtter i Kongressen, trods hans eller hårde tilgang til lækagesager.

Irakisk offensiv i krigen som Obama ikke vil
05-03-2015
Mandag indledte irakiske styrker, støttet af militser, en offensiv mod byen Tikrit for at fravriste byen fra Islamisk Stat. Offensiven bliver en afgørende test af de irakiske styrker, inden de skal prøve at indtage byen Mosul. Problemet er, at forholdet mellem den irakiske ledelse og USA er kølet på det seneste, og ingen ved, hvorvidt sekteriske forskelle kan afhjælpes.

Obama vil have flere til at trække læsset
11-02-2015
I sidste uge kom Obama administrationens National Security Strategy endelig – et år forsinket. Temaerne var reelt en gentagelse fra flere andre strategidokumenter, som man tidligere har set: USA skal stort set kunne det hele og fokusere på alt. Også alligevel ikke. Obama lægger nemlig mere vægt på byrdedeling end tidligere.

Drømmen som ikke blev til noget
23-01-2015
Præsident Obamas State of the Union tale fokuserede meget på indenrigspolitik. Talen blev brugt til at lancere flere indenrigspolitiske initiativer, og ikke meget på sikkerhedspolitik. En årsag til dette kunne være, at USA igen er engageret i en krig i Mellemøsten. Så drømmen om en fredstale er ikke realiseret.

Guantanamo – pletten på Obamas eftermæle
22-01-2015
Det er nu seks år siden at præsident Obama lovede at lukke fængslet på Guantanamo basen på Cuba inden for et år. Trods en accelereret indsats de seneste måneder er det ikke sikkert han kan få lukket fængslet inden hans tid som præsident er omme. Selv hvis han gør det, så vil det ikke kunne kategoriseres som en stor sejr for ham – snarere blot indfrielsen af en forventning.

Obama bliver nødt til at genskabe momentum i udenrigspolitikken
07-01-2015
2014 var et udenrigspolitiske rædselsår for præsident Obama. Et år hvor han kunne se sine ambitioner forsvinde om at føre USA ud af tilstanden af konstant krig. I løbet af det forgangne år fremstod præsidenten ubeslutsom og langsom i sine reaktioner på begivenheder i Mellemøsten og Europa. 2015 skal være året hvor Obama genvinder den udenrigspolitiske agenda.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *