2014

 

Tortur og droner – faser i USA’s krig mod terror
12-12-2014
I denne uge udkom den længe ventede rapport om CIA’s brug af tortur i årene efter terrorangrebene 11.september. Rapporten er ment som et opgør med et mørkt kapitel i USA’s krig mod terror. Problemet er, at USA har svært ved at gøre op med sin kontroversielle fortid, for man er blot rykket ind i et nyt kontroversielt kapitel i krigen mod terror.

Ashton Carter – et geni valgt efter udelukkelsesmetoden
04-12-2014
Der er nu generel konsensus blandt amerikanske medier, om at den nye amerikanske forsvarsminister er Ashton Carter. Carter er et godt valg – kedeligt og oplagt – men godt. Men det er ikke kun fordi han er kvalificeret til jobbet at han sandsynligvis får det. Som flere amerikanske medier har skrevet så var han ”last man standing”.

Carters arv efter Hagel – superstormen raser endnu
03-12-2014
Efter Chuck Hagels afgang som forsvarsminister i sidste uge har der fulgt en uskøn proces, som viser, at mange ikke ser de store fremtidsperspektiver i at blive en del af Obamas sikkerhedspolitiske team. Det lader dog til at en afløser er fundet – tidligere viceforsvarsminister Ashton Carter. Nu venter der store udfordringer for den nye mand i spidsen for Pentagon.

Obama og hans forsvarsministre
25-11-2014
I går trådte USA’s forsvarsminister Chuck Hagel tilbage under stor mediebevågenhed. Problemet for Hagel har i bund og grund været, at verden ikke har artet sig som forventet, da han kom til. Hagel skulle have været forsvarsminister for en overgangsperiode, hvor man havde trukket sig ud af konflikter og kunne fokusere på langsigtede udfordringer. Det skete bare ikke.

Ebola, droner og hjælp til selvhjælp
20-11-2014
USA har militære styrker over hele verden engageret i mange forskellige typer missioner. Afrika er ikke nogen undtagelse. Her deltager amerikanske soldater i kampen mod Ebola, de bekæmper al Qaeda og andre ekstremister og de uddanner afrikanske landes militær til selv at kunne løfte mange sikkerhedsopgaver. Kort sagt er Afrika stedet, hvor alle facetter af det amerikanske militær kommer i spil.

Strategien mod Islamisk Stat roder
13-11-2014
Obama har set sig nødsaget til at handle i kampen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien. At engagere sig i den konflikt har stillet USA i en dårlig situation, med kun dårlige løsningsmuligheder. Men den strategi som er blevet fremlagt for indsatsen, er en rodet affære. Der er ting som ikke virker gennemtænkt, tidshorisonter som ikke er overskuelige og selvpåført rod i kommandostrukturen.

Pentagon håber på mere samarbejdsvillig kongres efter valget
21. oktober 2014
Over de seneste år har resten af verden kunnet se amerikansk politik blive domineret af ideologiske forskelle og manglende evne eller vilje til kompromis. Pentagon er dog afhængig af politisk samarbejde og kompromis, for ellers rammes man igen af hårde nedskæringer. Det håber man også kommer til at gå ud over kongresmedlemmerne.

Hatten af for “I krig for Lincoln”
16. oktober 2014
Der er skrevet rigtig mange bøger om den amerikanske borgerkrig, og rigtig mange aspekter af krigen er diskuteret og analyseret til ukendelighed. Men Anders B. Rasmussens nye bog ‘I Krig For Lincoln’ formår alligevel i fremragende stil at belyse et nyt og interessant aspekt af borgerkrigen. I bogen følger vi nemlig de danske udvandrere som kæmpede for deres nye land.

Sikkerhedspolitik er igen et problem for demokraterne
07. oktober 2014
I 2012 valgkampen mellem Barack Obama og Mitt Romney var sikkerhedspolitik blevet et emne som republikanerne havde svært ved at ramme demokraten på. Det var en uvant situation for republikanerne, men nu er tilstandene på det felt mere i balance for republikanerne. Det seneste års internationale begivenheder har endnu en gang åbnet demokraterne for kritik.

Kissinger forklarer verdenssituationen
25. september 2014
Når Henry Kissinger taler, så lytter folk. Når Henry Kissinger skriver en ny bog, så skynder nørder og andre interesserede at købe bogen – inklusiv undertegnede. I hans nyeste bog forklarer Kissinger hvorfor verden er ved at falde fra hinanden, og giver en historisk forklaring på, hvorfor verdensordenen er som den er.

Når forsvarschefen ikke taler for den øverstbefalende
22. september 2014
Forsvarschef, general Martin Dempsey, startede sidste uge en stor debat i diverse medier om spørgsmålet om amerikanske landstyrker i Irak. Obama var hurtigt ude og sige, at der ikke kommer amerikanske landstyrker til Irak. Men hvorfor i det hele taget åbne debatten? Fordi det er Dempseys job, at sige hvad han mener, også selvom det ikke måtte passe administrationen at tale om det.

USA skal ikke sådan rigtigt i krig i Irak
15. september 2014
I sidste uge holdt Obama sin ventede tale om vejen frem mod Islamisk Stat. Der var bare en lille detalje som flere har gået op i siden. Er USA i krig – igen, eller hvad? For Obama kaldte det ikke en krig, men en anti-terror operation. Det er der en rigtig god grund til.

The new greatest generation
10. september 2014
Med terrorangrebene 11.september 2001 begyndte mere end et årti med USA engageret i konstant konflikt. Tusinder af mænd og kvinder har kæmpet i de krigszoner hvor amerikanske styrker har været engageret, og som en anerkendelse af deres indsats kaldes de nu ”The New Greatest Generation”.

Den udenrigspolitiske forskel mellem Obama og Romney var marginal
08. september 2014 (skrevet sammen med Mirco Reimer)
Flere debattører, både herhjemme og i USA, har den seneste tid gjort sig til talsmænd for synspunktet om, at den republikanske præsidentkandidat i 2012, Mitt Romney, havde ret med sine forudsigelser om et aggressivt Rusland og IS-fremmarch i Mellemøsten. Problemet med hele den diskussion er, at den finder sted på baggrund af en overfortolkning i forskellene på Romneys og Obamas udenrigspolitiske tilgang.

Rusland, penge og NATO’s andre problemer
2. september 2014
I denne uge mødes NATOs stats- og regeringsledere til topmøde i Wales for at diskutere fremtidens udfordringer og vejen frem for Alliancen. Det er det første topmøde af den størrelse siden Chicago i 2012, og hele agendaen er defineret ud fra den centrale problemstilling som Alliancen står overfor – at definere sig selv efter Afghanistan missionens afslutning.

Morder på James Foley kan være en game changer
22. august 2014
Med drabet på journalisten James Foley, kan Islamisk Stat meget vel have forregnet sig. Ved at gå efter amerikanere risikerer IS nemlig at vække den amerikanske befolknings vrede, og generere en folkelig støtte som kan sikre amerikansk vedholdenhed i bekæmpelsen af IS i Nordirak.

Obamas irakiske kvaler
11. august 2014
Efter ordre fra præsident Obama har amerikanske luftstyrker indledt en luftkampagne i det nordlige Irak, tre år efter USA ellers havde trukket sig fra landet. Obama har følt sig tvunget til at handle, men han understreger – kamptropper er ikke på vej tilbage til Irak

Obama skal ikke nyde noget af Gaza
07. august 2014
I løbet af sommeren har krig endnu en gang raset i Gaza-området, mellem Israel og Hamas. Denne sommers begivenheder har vist, hvordan USA’s forhold til Israel er mere kompliceret end før. Udenrigsminister John Kerry har rejst til regionen for aktivt at hjælpe til en løsning. Obama har holdt sig mere tilbageholdende.

Petraeus undsiger republikanernes løsning på Irak
23. juni 2014
Obama-administrationen har været under hårde angreb fra republikanerne i den seneste tid for sin håndtering af situationen i Irak. Senator John McCain har stået forrest i disse angreb, og har opfordret til at sende amerikanske styrker til Irak under ledelse af general Petraeus. Problemet er bare at Petraeus er uenig.

Irak brænder – vil USA slukke branden?
16. juni 2014
I disse uger er en ny fase i historien om Irak efter Saddam Hussein begyndt. Iraks næststørste by er faldet til oprørere fra gruppen ”Den Islamiske Stat i Irak og Levanten” (ISIL), og der har været kampe i forstæder til hovedstaden Bagdad. Men skal USA gribe ind og hjælpe den irakiske regering? Svaret er umiddelbart nej – hvis man spørger Obama i hvert fald.

D-Dag – Begyndelsen på “The Great Crusade”
06. juni 2014
I dag for 70 år siden, gik den allierede ekspeditionsstyrke i land på strandene i Normandiet. Det signalerede begyndelsen på de allieredes befrielse af Vesteuropa, og marchen mod Tyskland. Denne dag var en af de helt særlige dage i historien, og en dag hvor den generation af unge mænd levede op til den betegnelse de senere har fået: ”The Greatest Generation”.

Rumsfeld – manden der undslap Watergate
21. maj 2014
Donald Rumsfeld bidrog med jævne mellemrum til Richard Nixons udenrigspolitiske overvejelser, og var en af de mest fremtrædende republikanere i Kongressen, da Nixon kom til magten. Til Rumfelds held havde Nixon sendt ham til Europa i 1973, som derved holdt ham fri af Watergate-skandalen. And thus he lived to fight another day.

Nixons tvivlsomme vej ud af Vietnam
08. maj 2014
Da Richard Nixon tog over i det Hvide Hus var USA dybt engageret i Vietnam-krigen. Nixon lovede det amerikanske folk en vej ud. At vejen ud medførte en udvidelse af krigen var dog ikke noget den amerikanske befolkning så forstående på.

McMasters mission
29. april 2014
I seneste nummer af magasinet Time offentliggjordes den årlige liste over verdens 100 mest indflydelsesrige personer. Blandt dem var generalmajor H.R. McMaster, en officer som har haft en kontroversiel karriere og som nu er i en nøgleposition til at føre den amerikanske hær ind i post-Afghanistan perioden.

Michael Rogers – den nye mand på øretævernes holdeplads
24. april 2014
I det seneste år har den amerikanske efterretningstjeneste NSA været mål for massiv kritik pga. tjenestens massive overvågningsprogrammer. NSA har nu fået ny chef, efter at general Keith Alexander gik på pension i slutningen af marts. Der venter noget af en opgave for den nye chef, admiral Michael S. Rogers

Obamas plan om at afslutte krigen mod terror har lange udsigter
03. april 2014
I maj 2013 bekendtgjorde præsident Obama sin intention om at ændre i den lovgivning som blev indført i kølvandet på terrorangrebene 11.september 2001. Der er indtil videre ikke sket det store ved sagen, så spørgsmålet melder sig om denne ændring vil ende i den lange række af sager som Obama har lovet, men ikke har fået gennemført.

Situationen på Krim er ikke udtryk for ny Kold Krig
18. marts 2014
Den måde Rusland har ageret i forhold til Krim de seneste mange uger, har fået mange til at komme med udtalelser om en ny Kold Krig mellem Vesten og et Rusland med imperialistiske tendenser. Men der er ikke tale om en ny Kold Krig, verden er kommet videre. Der er til gengæld tale om en ny verdenssituation, som vil komme til at præge fremtidens sikkerhedspolitiske arena.

Manning var farligere end Snowden for manden på jorden
06. marts 2014
Chelsea (Bradley) Mannings og Edward Snowdens lækager af klassificeret materiale har vakt stor international opsigt. Begge lækagsager har haft store konsekvenser for det amerikanske sikkerhedspolitiske apparat, men Mannings lækage var farligere for manden på jorden end Snowdens som har haft konsekvenser på højere og mere abstrakt plan.

Efter Afghanistan: Hagel sender militæret på skrump
25. februar 2014
Mandag præsenterede den amerikanske forsvarsminister Chuck Hagel og den amerikanske forsvarsstab hovedidéerne bag et forslag til forsvarsbudgettet for 2015. Budgetforslaget er interessant i det det er det første billede af hvordan Pentagons verden kan komme til at se ud, efter at post-11.september konflikterne ophører med tilbagetrækningen fra Afghanistan i slutningen af i år.

Worst best case scenario for de iranske atomforhandlinger
19. februar 2014
Tirsdag begyndte forhandlingerne med Iran om landets atomprogram på ny. Et positivt resultat af forhandlingerne vil i manges øjne være lig med at Iran ikke opnår atomare våbenkapaciteter. Historien vil dog vise at det er svært af forudsige om aftalen vil opnå de ønskede resultater, og der er derfor stadig flere mulige scenarier for hvad der vil følge.

Irak går dårligt – men vi vandt jo…
06. februar 2014
Situationen i Irak er meget anspændt i øjeblikket, med byer i det vestlige Irak som er faldet til al Qaedas kontrol. Især byen Fallujahs fald har vakt opsigt i USA. Denne situation har nu vakt en intens debat om resultatet af USA’s engagement i Irak. Var det forgæves, eller havde det reelle resultater?

Den stille forsvarsminister tager til genmæle
03. februar 2014
Da Robert Gates var forsvarsminister i USA under både præsident Bush og Obama, var han kendt for sin meget stille fremfærd og udstråling. I sin erindringsbog tager Robert Gates i høj grad bladet fra munden, og har skrevet en bog som viser de mange kampe som en forsvarsminister må kæmpe ikke kun rundt om i verden, men også i magtens centrum – Washington D.C.

Obama har opsagt USA’s job som verdens politimand
07. januar 2014
Tiden, hvor USA er til stede militært i alverdens brændpunkter er forbi. Præsident Obama har ingen planer om at engagere sit land i nye landkrige, hverken nu eller fremadrettet. Krigen mod terror fortsætter dog ufortrødent, om end det ikke bliver med ‘boots on the ground’, men fra luften med hjælp fra de omdiskuterede droner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *