2016

Tillerson ligner Trumps nye udenrigsminister
12-12-2016
Efter flere ugers show lader det til at Donald Trump har valgt sin udenrigsminister. Rygterne siger at valget er faldet på administrerende direktør i oliegiganten Exxon Mobil Rex Tillerson. Dermed har Trump sluttet flere ugers søgen efter sin udenrigsminister. En søgen som har bragt mange store navne til Trump Tower for at søge jobbet. Valget giver dog anledning til bekymring i begge partier i Kongressen.

Gamle fjender markerer venskab i Pearl Harbor
07-12-2016
75 år efter japanske fly bombede den amerikanske flådebase Pearl Harbor markerer præsident Obama venskabet med den gamle fjende ved en ceremoni på flådebasen. For første gang besøger en japansk premierminister Pearl Harbor, efter Obama var den første siddende præsident som besøgte Hiroshima. Budskabet er at venskabet mellem de to lande er stærkt, trods en blodig fortid, som ingen af landene vil glemme.

Trump er vandret ind i diplomatisk minefelt
05-12-2016
Donald Trump taler i telefon med rigtig mange stats- og regeringsledere i øjeblikket. Fredag talte Trump med Taiwans præsident, noget som ingen amerikansk præsident har gjort i årtier af hensyn til samarbejdet med Kina. Trump prøver at underspille episoden, men mange er nervøse for hvad dette kan betyde for amerikansk-kinesiske forhold.

Krigermunken skal lede Pentagon
02-12-2016
Han er kendt som en bramfri marinesoldat, men også som en eftertænksom leder fra marinekorpset. Nu har Trump valgt general James Mattis som sin kommende forsvarsminister. Mattis har været en favorit til posten som forsvarsminister særligt efter de to mødtes for halvanden uge siden.

Trumps parade af generaler fortsætter
29-11-2016
Mandag havde Donald Trump møde med endnu en tidligere general, som er i spil til en ministerpost i hans kommende regering. Denne gang var det David Petraeus, som blev kaldt til møde i Trump Tower. Dermed er der tre generaler i spil til tre vigtige sikkerhedspolitiske poster i den kommende regering.

Trump og drømmen om en større flåde
28-11-2016
Donald Trump har lagt op til, at han vil give det amerikanske militær langt færre opgaver, fordi man skal stoppe med langstrakte eventyr som Irak og Afghanistan – men derudover ønsker han også at udvide militæret. Et markant løfte har været løftet om at udbygge den amerikanske flåde til 350 skibe – i dag har man 272 skibe.

”Kaos” i Trumps regering?
21-11-2016
Rygterne svirrer stadig omkring de tunge poster i Trumps kommende regering. Flere navne er kommet i spil til posten som forsvarsminister, udenrigsminister og som Director of National Intelligence. Feltet inkluderer en farverig pensioneret general, en FN-fjendtlig diplomat og en admiral som den nuværende militære ledelse ønsker fyret for dårlig ledelse…

Mike Flynn: Den vrede general kommer i Det Hvide Hus
18-11-2016
Donald Trump har udpeget et nyt medlem af sit hold. Pensioneret generalløjtnant Michael Flynn bliver National Security Advisor, og kommer dermed til at være et af de mest centrale og magtfulde medlemmer af Trumps kommende regering. Hans udnævnelse giver anledning til bekymring i nogle kredse.

Trumps udenrigshold: Bush 43 version 2.0
15-11-2016
Donald Trump er i øjeblikket ved at sætte sit hold, som skal lede USA i de kommende år. Ud fra hvad vi kan se lige nu, så bliver det et udenrigspolitisk hold med stærke ministre, men endnu stærkere central kontrol fra det Hvide Hus, og nok især vicepræsidenten. Dermed kan vi blive vidne til magtpolitiske dynamikker meget lig dem vi så under Bush 43.

Trumps yndlingsgeneral fylder år
11-11-2016
Flere gange i sin valgkamp har Donald Trump sagt at USA’s strategi for kampen mod Islamisk Stat er så dårlig, at ”George Patton is spinning in his grave”. I dag er det general George Smith Pattons fødselsdag, og Trumps yndlingsgeneral ville være fyldt 131 år. Men hvem var han, og hvorfor beundrer Trump ham?

Slap lidt af – men velkommen til Trumps verden
10-11-2016
Donald Trump har vundet valget, og bliver den 20. januar den nye Commander-in-Chief. Dermed bliver det Donald Trump som skal udstikke kursen for USA’s ageren i international politik i de næste fire år. En ting er i hvert fald klart: Det kan blive dyrt at være europæisk og asiatisk allieret af USA.

Krigen der bliver ved – med at blive glemt
1-11-2016
Oktober markerede femten-året for den amerikansk ledede invasion af Afghanistan. I 15 år har man altså haft en sikkerhedspolitisk konstant i amerikansk politik: Krigen i Afghanistan. Men i dette års valgkamp har der været en endnu en konstant: Ingen taler om krigen. Amerikanerne ved nemlig ikke hvad de skal stille op med deres engagement, og kan ikke se nogen vej ud. Ikke lige noget man har lyst til at fortælle vælgerne.

Dengang militæret forandrede sig
27-10-2016
Den amerikanske hær vidste ikke, hvad den skulle stille op med situationen i Irak i 2006. Derfor vakte det stor opsigt, da der udkom en ny feltmanual, som viste en alternativ vej for hæren i Irak. Den nye feltmanual dannede en stor del af grundlaget for en strategiændring fra begyndelsen af 2007, som ledte til et fald i volden i Irak. En ny bog fra feltmanualens hovedforfatter fortæller om hvordan denne feltmanual blev til. Kongressen.com har spurgt forfatteren om doktrinens udvikling og betydning.

Hillarys emails kaster fortsat skygger
25-10-2016
Hillary Clintons brug af en privat emailserver og efterfølgende sletning af tusinder af emails, har været midtpunkt for intens kritik af hende og hvorvidt hun er egnet til at blive USA’s næste præsident. Sagen har ligefrem fået Donald Trump til i et uhørt træk at true sin modkandidat med fængsel, hvis han skulle vinde valget. Samtidig påvirker det fortsat opbakningen til Clinton. Overblik over sagen er dog generelt en mangelvare.

Nye og klassiske udenrigspolitiske toner i debatten
20-10-2016
I den tredje og sidste debat mellem Hillary Clinton og Donald Trump skete der det, at de faktisk kom til at snakke politisk substans. Udenrigspolitik kom til at spille en central rolle i flere intense udvekslinger mellem de to kandidater – både om Rusland, atomvåben og kampen mod Islamisk Stat.

Kaptajn Kirk og fremtidens amerikanske flåde
18-10-2016
Lørdag fik USA sit nyeste krigskib – destroyeren USS Zumwalt. Skibet koster $4 mia. og er del af fremtidens fokus på at kunne operere overalt i verden. Med sit futuristiske udseende, masser af højteknologiske våben og et kæmpe prisskilt er USS Zumwalt et billede på fremtidens amerikanske flåde – under kyndig ledelse af kaptajn Kirk.

Amerikanerne klar til angreb på Mosul
14-10-2016
Tretten år efter amerikanske styrker fra 101. Airborne Division indtog den irakiske by Mosul, er soldater fra divisionen tilbage i området for at hjælpe irakiske styrker med at erobre byen tilbage fra Islamisk Stat. Den længe ventede offensiv ser ud til at begynde inden længe, og til at støtte offensiven er 600 ekstra amerikanske soldater sendt til Irak.

Veteranen som nu kan sige stop til Trump
10-10-2016
Dråben der fik bægeret til at flyde over. Det kalder mange den seneste skandalesag, som Donald Trump er centrum i. Man kan nok snarere tale om at bægeret for mange republikanere flød over for lang tid siden – nu har de bare den undskyldning de ledte efter for at slå hånden af Trump. Forrest i den proces står en både politisk og militær veteran. John McCain.

Første søgsmål mod Saudi Arabien for terrorangrebet 11.september
07-10-2016
Stephanie DeSimone hedder kvinden som har lagt sag an mod Saudi Arabien for delagtighed i terrorangrebene 11. september 2001. Søgsmålet har rod i en ny lov vedtaget i Kongressen, som har så stor opbakning at Kongressen kunne overvinde et veto fra Obama. Præsidenten er bange for at den nye lov vil skabe en farlig præcedens.

Trump må ikke læse Foghs bog!
29-09-2016
Ved den første debat mellem de to præsidentkandidater fik Donald Trump endnu en gang luftet sin utilfredshed med at en række NATO allierede i hans optik ikke trækker deres del af læsset. Man skal derfor nok helst sørge for at den republikanske præsidentkandidat ikke læser et eksemplar af den tidligere danske statsministers nye bog som udkom tirsdag. Her bliver der nemlig plaget om et mere aktivt amerikansk lederskab – en mentalitet som vil kunne irritere Trump.

Hvem dukker op til debatten i aften?
26-09-2016
Når de to kandidater i aften støder sammen i den første debat, så er hovedemnet national sikkerhed. Begge kandidater har gjort meget ud af national sikkerhed, faktisk har national sikkerhed fyldt atypisk meget. Det bliver spændende at se hvordan de to kandidater vil håndtere en debat, hvor udfald mod hinanden sandsynligvis vil fylde meget. Meget vil afhænge af hvilken Trump der står på scenen.

Flere udenrigspolitiske sværvægtere i forgæves angreb på Trump
19-09-2016
Det er vist efterhånden ingen overraskelse, at der ulmer en frustration i det udenrigspolitiske establishment i det republikanske parti. I den seneste uge har vi set to nye navne blive tilføjet til listen af kritikere af Trump og hans udenrigspolitiske linje – den ene dog ufrivilligt. Robert Gates og Colin Powell har begge kritiseret Trump og kaldt ham uegnet til at tjene som præsident. Vil det flytte noget? Nej. For angreb fra personer som Gates og Powell bekræfter blot Trumps støtter i, at han må have ret.

Filmatiseringen af et mørkt amerikansk kapitel
15-09-2016
I den nye film ”Free State of Jones” får vi et indblik i en ellers ofte overset periode i amerikansk historie. Filmen gør meget ud af at vise livet bag frontlinjerne i sydstaterne under den Amerikanske Borgerkrig, og giver et klart billede af de svære forhold som civilbefolkningen levede under. Men samtidig fortæller filmen om tiden efter krigen, den såkaldte ”Reconstruction”, en periode med enorm betydning for eftertidens sydstater.

Hvad er Aleppo og andre sikkerhedspolitiske valgtemaer
13-09-2016
Sikkerhedspolitik fylder rigtig meget i årets amerikanske valgkamp. Det skyldes især truslen fra terrorisme, som republikanerne i høj grad bruger som kritikpunkt mod otte år med præsident Obama. På den anden side er det et våben for demokraterne til at argumentere for at Trump ikke er den rette at stemme ind i det Hvide Hus. Kort sagt så fylder sikkerhedspolitik mere end normalt i den amerikanske valgkamp.

Trump og Clinton krydsede sikkerhedspolitiske klinger
08-09-2016
I nat dansk tid løb det første ”Commander-in-Chief Forum” nogensinde af stablen. Ved arrangementet blev de to kandidater stillet spørgsmål om national sikkerhed og veteranpolitik. Kort sagt skulle det give en indblik i den politik som enten Hillary Clinton eller Donald Trump vil føre, når en af dem bliver den næste Commander-in-Chief for verdens mægtigste militær.

“Vesten er bedøvende ligeglade med os i Ukraine”
07-09-2016
Krigen i det østlige Ukraine er yderst fastlåst, og der er ikke meget håb om en fredelig afslutning i den umiddelbare fremtid. Så dystert er budskabet fra de tre ukrainske hovedpersoner i Matilde Kimers nye bog ”Krigen Indeni. Skæbnefortællinger fra revolutionen i Ukraine”. I dette interview med Kongressen.com taler de tre hovedpersoner om den aktuelle situation i landet.

Sikkerhedsrådet sætter fokus på veteraner
05-09-2016
Veteraner fylder rigtig meget i både amerikansk politik og kultur. Hyldesten af soldater som har kæmpet for deres land er et fast element ved politiske sammenkomster, såvel som sportsarrangementer. I Danmark er et større fokus på veteranpolitik noget forholdsvis nyt, men noget som bør fylde endnu mere. Over den næste måned sætter Sikkerhedsrådet fokus på veteranpolitik i både Danmark og USA.

Ny chef i krigen mod IS: Raqqa og Mosul skal falde indenfor et år
30-08-2016
Den amerikansk ledede koalition i kampen mod Islamisk Stat har fået ny chef. Generalløjtnant Stephen Townsend har overtaget kommandoen i Irak, som den syvende amerikaner siden invasionen i 2003. Udfordringerne i det kommende år bliver massive for Townsend, som ikke blot skal koordinere koalitionens støtte til irakerne, men navigere koalitionens operationer i en regional storkonflikt med et utal af aktører.

Uncle Joe på tyrkisk brandsluknings visit
24-08-2016
Den amerikanske vicepræsident er på besøg i Tyrkiet i dag. Opgaven er klar: Damage control. Forholdet mellem de to lande er iskoldt, fordi amerikanerne ikke bare vil udlevere Fethullah Güllen, som har fået skylden af Erdogan-regeringen for sommerens kupforsøg. Det er bare én af de ting som generer Tyrkiet, og som får dem til at lave tilnærmelser til Rusland. Man skal dog nok ikke regne med at Tyrkiet ender med at være bedre venner med Rusland end USA.

Trump hyldede Obamas sikkerhedspolitik
17-08-2016
Budskabet var klart da Donald Trump stillede sig på talerstolen mandag, og talte om national sikkerhedspolitik. Den største trussel mod USA kommer fra hvad han kalder ”radical islamic terrorism”, og han er villig til at samarbejde med alle lande, som har samme mening. USA skal trækkes ud af langstrakte genopbygnings- og kampoperationer for at kunne fokusere på hvad der tjener USA bedst. Men hov, har vi ikke hørt det før?

Rapport: Amerikansk kommando pyntede på sandheden om IS
15-08-2016
I en ny rapport fremsætter en særlig Task Force kraftig kritik af efterretningsarbejdet ved US Central Command, som er ansvarlig for den amerikanske indsats mod Islamisk Stat. Rapporten konkluderer at strukturelle svagheder ledte til en præsentation af et overdrevent positivt billede af indsatsen mod Islamisk Stat. Der fremsættes nu tværpolitisk kritik af kommandoen og dens ledelse, og man venter på resultaterne af en mere omfattende intern undersøgelse fra Pentagon.

Trump, de udenrigspolitiske eksperter – og en CIA agent
11-08-2016
Det republikanske parti har i langt overvejende grad valgt at falde ind på linje, og støtte partiets præsidentkandidat Donald Trump. Men én gruppe har været vedholdende i deres modstand mod Trump. Gruppen består af partiets kerne af udenrigs- og sikkerhedspolitiske eksperter. 50 af dem har nu skrevet et åbent brev, hvor de kalder Trump direkte farlig. Samtidig har en tidligere CIA-agent meldt sig på banen som uafhængig kandidat. Problemerne forsætter.

Én vred vælgergruppe for meget for Trump?
05-08-2016
De seneste dage har været en lang nedtur for Donald Trump. Hans kampagne lader til at være i kaos, vigtige stemmer i hans eget parti har vendt sig imod ham, kritikken er massiv i medierne og vigtige organisationer kritiserer ham i stærke vendinger. Hidtil er Trump sluppet fra at kritisere forskellige vælgergrupper. Men er han gået ind i én kamp for meget denne gang?

Trump i kæmpe problemer hos veteraner
02-08-2016
Donald Trump er ikke uvant med at være midtpunkt i kontroverser. Hidtil har sagerne haft det med hurtigt at forsvinde, fordi nye sager dukker op. Men denne gang er Trump kommet i kraftig modvind hos en symbolsk vigtig gruppe nemlig veteraner og efterladte til soldater dræbt i kamp. Nu bliver han kritiseret fra flere kredse inklusiv sit eget parti. Sagen vil bare ikke forsvinde ligesom de andre.

Russisk hybridkrig mod demokratisk konvent?
27-07-2016
Med upåklagelig timing offentliggjorde Wikileaks i sidste uge en stor mængde emails, som var taget fra det demokratiske partis netværk. Der er nu klare indikatorer på at bagmændene er statsstøttede russiske hackere, som er brudt ind i netværket og lækket oplysningerne med det klare mål at svække Clinton i valgkampen. I givet fald vil det være et eksempel på russernes kapaciteter indenfor hybrid krigsførelse – noget som russerne har gjort det meget i gennem de seneste år.

Solidaritet og sammenhold i Warszawa
10-07-2016
To dages NATO-topmøde i den polske hovedstad Warszawa er slut. Slutbudskabet er ikke overraskende at alliancen udtrykker solidaritet og sammenhold overfor de meget forskelligartede trusler man står overfor. Af helt konkrete initiativer kom bl.a. øgede NATO-styrker i Østeuropa og fortsat støtte til Afghanistan frem til 2020. Så var der også potentielt godt nyt til det danske forsvar.

USA støtter også NATO til søs
01-07-2016
Det er ikke kun til lands, at amerikanske styrker støtter op om NATO Alliancen. Også til søs deltager USA i store øvelser, samt udfører operationer, som sender klare signaler om fortsat amerikansk engagement i Europa til den russiske nabo. I dette interview med Kongressen.com fortæller pressetjenesten ved U.S. Naval Forces Europe-Africa, om hvordan man støtter op om NATO’s indsats.

USA, NATO og det genfundne partnerskab
28-06-2016
Der var udbredt ængstelighed i Europa tilbage i 2012, da den amerikanske administration lagde op til et mindre fokus på Europa og i højere grad fokus mod Asien. Siden har verdenssituationen ændret sig, og USA har genfundet en del af glæden ved NATO. Særligt topmødet i Wales tilbage i 2014 viste det genfundne partnerskab, som mange havde bange anelser for i 2012.

Brexit vil presse ‘det særlige forhold’
23-06-2016
Når briterne i dag går til stemmeurnerne for at stemme om landets medlemskab af EU, så er der helt sikkert en meget vågen observatør i Washington D.C. Præsident Obama har været meget tydelig i sine opfordringer til at Storbritannien skal blive i EU. Et britisk exit ville være endnu et søm i kisten for Obamas store forhåbninger for Europas rolle i international politik.

US Army Europe spiller central rolle mod Rusland
20-06-2016
NATO afholder i disse tider en række militære øvelser i Østeuropa for at vise solidaritet og sammenhold. En vigtig aktør i disse øvelser er U.S. Army Europe, som både har deltaget i øvelser i Polen, Estland og ved en kørsel fra Tyskland til Estland. I dette interview med Kongressen.com fortæller pressetjenesten ved U.S. Army Europe om indsatsen.

Militærfolk går imod løs våbenlovgivning
15-06-2016
Diskussionerne i USA om weekendens angreb i Orlando er også kommet til at omfatte spørgsmålet om den amerikanske våbenlovgivning. Få dage inden angrebet på LGBT-diskoteket i Orlando offentliggjorde en række pensionerede generaler en ny organisation, som vil kæmpe for regulering af USA’s våbenlove. Organisationen har fået navnet ”Veterans Coalition for Common Sense”.

Sikkerhedsrådet sætter fokus på NATO
07-06-2016
Den 8. og 9. juli holder NATO topmøde i den polske hovedstad Warszawa. Alliancens ledere skal tale om verdenssituationen, og hvordan alliancen kan håndtere de udfordringer man står overfor på flere flanker. NATO er helt central for transatlantiske forhold og en hjørnesten i dansk sikkerhedspolitik. Derfor sætter Sikkerhedsrådet fokus på alliancen over den næste tid.

USA skærper tonen i Asien
03-06-2016
Der er rigtig mange aktører, når man taler om de mange modsætningsforhold, som gør sig gældende i Asien. De to helt store er dog stadig USA og Kina. Retorikken mellem de to lande lader til at være skærpet i øjeblikket, og USA’s ageren i især det Sydkinesiske Hav viser flere tænder.

IS har et es i ærmet i Fallujah
31-05-2016
Irakiske sikkerhedsstyrker har indledt en offensiv for at tilbageerobre byen Fallujah fra Islamisk Stat. Offensiven er seneste led i regeringens og koalitionens indsats for at trænge IS tilbage. Men IS har et våben, som hidtil har spillet en central rolle i IS’ både defensive og offensive operationer. Improviserede sprængladninger vil komme til at være en stor forhindring i den kommende kamp.

Obama vil ikke undskylde i Hiroshima
26-05-2016
Præsident Obama er på besøg i Japan. Fredag vil han som den første siddende præsident besøge Hiroshima. Symbolværdien er selvfølgelig enorm. Obama har i mange år talt om en atomvåbenfri verden og vil nok tale om farerne ved atomvåben, men forvent ikke nogen undskyldning for at USA smed den første atombombe over Hiroshima. En ironisk pointe ved besøget er, at han i sit følge har midlerne til at affyre, hvad der svarer til 22.000 Hiroshima bomber.

USA og Vietnam: Gamle fjender skal inddæmme Kina
25-05-2016
Præsident Obama har været på besøg i Vietnam i de seneste dage, for at styrke forholdet mellem de to gamle fjender. Dyrkningen af gode relationer har gode forhold i begge lande, som har brug for hinanden i den magtkamp som foregår i disse år i Asien. Vietnam har brug for amerikansk rygstøtte, og USA har brug for Vietnam som endnu en partner i inddæmningen af Kina.

Trumps udenrigsvrede giver mening i et andet århundrede
24-05-2016
Donald Trump er kommet med nogle ret markante udtalelser om mange emner – herunder udenrigspolitik. Men for mange amerikanere giver det rigtig god mening, det han siger. Han lægger op til en mere tilbagetrukken rolle for USA i verden, og en politik som ligner den ført i slutningen af det 19. århundrede.

Senatet bekræfter Pentagons første homoseksuelle minister
19-05-2016
I en historisk afstemning udnævnte det amerikanske senat i denne uge Eric Fanning til minister for hæren. Dermed blev han den højest placerede homoseksuelle nogensinde i Pentagon. Udnævnelsen har taget rigtig lang tid, da Fanning, blev fanget i præsident Obamas mangeårige kamp med Kongressen om lukningen af Guantanamo.

USA og Indien: Amerikas vigtigste partnerskab i fremtiden
10-05-2016
USA mangler partnernationer i Asien, som med en hvis tyngde kan være med til at stå op imod Kina. Eller sagt på en mere kynisk måde: være del af USA’s inddæmning af Kina. Glem Europa. Glem Mellemøsten. Til at forholde sig til den største langsigtede strategiske udfordring er Indien USA’s vigtigste partner.

Sikkerhedsrådet sætter fokus på Asien
06-05-2016
Mens den vestlige verdens øjne i høj grad er rettet mod Mellemøsten og kampen mod Islamisk Stat, så foregår der en omfattende konkurrence i Asien. Regionen står for en stor del af verdenshandelen, og stormagter som USA, Kina og Rusland er alle centrale aktører i regionen. Mange ser det som det primære diplomatiske, økonomiske og miltære fokusområde i det 21. århundrede. Derfor sætter Sikkerhedsrådet over den næste måned fokus på denne utrolig vigtige region.

Sikkerhedsråd spiller central rolle i USA’s udenrigspolitik
04-05-2016
Siden 1947 har et nationalt sikkerhedsråd spillet en central rolle i enhver amerikansk præsidents tilrettelæggelse af sin udenrigspolitik. Det har varieret hvor magtfuldt rådet har været, men det har altid været til stede i beslutningsprocesserne. Nu foreslår ambassadør Peter Taksøe-Jensen at Danmark laver et tilsvarende. Hvilke problemer og fordele har USA så haft med sit?

Militærfolk blandt verdens mest indflydelsesrige
25-04-2016
Time har udgivet sin årlige liste over verdens 100 mest indflydelsesrige personer. Blandt navnene finder vi igen i år amerikanske militærfolk. Den ene er manden som er sat i spidsen for kampen mod Islamisk Stat, mens den anden er en kvinde, som står til at overtage en af de mest magtfulde poster i det amerikanske militær.

Militærfolk i spil som republikanske alternativer til Trump
13-04-2016
Det politiske ”establishment” i det republikanske parti er desperate for at finde et alternativ til Donald Trump og Ted Cruz som partiets kandidat til præsidentvalget til november. Nu spekulerer David Ignatius fra Washington Post i mulige militærfolk, som ville kunne vælges i stedet. For valget mellem Trump og Cruz er for mange valget mellem ”gift eller at blive skudt”.

Et årtis krig og hvordan militæret lærer af det
12-04-2016
Efter et årtis kampoperationer i Afghanistan er flere lande begyndt at samle erfaringerne sammen. Men hvordan og hvorfor er det så vigtigt med disse erfaringsindsamlinger? Organisationer lærer og glemmer langt hen ad vejen efter institutionelle præferencer, og samtidig dikterer erfaringsindsamlinger traditionelt hvordan den næste krig udkæmpes. Derfor er det så forbandet vigtigt at få rigtigt, og være kildekritiske!

Ironien ved Obamas atomtopmøde
07-04-2016
Præsident Obama havde inviteret mere end 50 stats- og regeringsledere til topmøde i Washington D.C. med det formål at diskutere atomvåben, og hvordan man undgår spredning af disse. Men mens lederne talte nedrustning og ikke-spredning, så står USA over for en omfattende modernisering af landets arsenal af atomvåben.

Trump vil gøre op med 70 års amerikansk udenrigspolitik
31-03-2016
I et nyt interview med New York Times fremlægger den republikanske frontløber Donald Trump sine visioner for amerikansk udenrigspolitik. Det billede som tegner sig er stærkt bekymrende for amerikanske allierede over hele verden. Hans udtalelser er nemlig reelt et opgør med 70 års amerikansk udenrigspolitik.

Udenrigsministeren: Vi glemmer ikke konflikten i Ukraine
23-03-2016
Den danske udenrigsminister Kristian Jensen var på besøg hos sin amerikanske kollega John Kerry i begyndelsen af marts. Som et af hovedpunkterne for mødet stod konflikten i Ukraine. I dette interview med Kongressen.com fortæller udenrigsministeren om den danske og internationale indsats for at støtte Ukraine.

Ukraine har vist at USA ikke har glemt Europa
22-03-2016
Da USA i 2012 gjorde klart, at man i højere grad ville fokusere på Asien, reagerede de europæiske allierede som en flok forkælede børn. Hvorfor var storebror nødt til at fokusere på resten af verden – var vi ikke nok? Hvis der er kommet en positiv ting ud af situationen i Ukraine, så er det dog at de europæiske lande har fået vished for en vigtig ting – USA har ikke glemt os.

Obama må være jaloux på Putin
15-03-2016
Ruslands præsident Vladimir Putin annoncerede i går, at hovedparten af de russiske styrker i Syrien vil blive trukket hjem. Dermed har den russiske præsident nået et mål i Syrien, som den amerikanske præsident næsten kun kan være jaloux på. På den modsatte side er den amerikanske præsident på vej dybere ind i konflikten.

Generalerne irettesætter Trump og Cruz
07-03-2016
Både Donald Trump og Ted Cruz har haft travlt med at demonstrere styrke i forhold til, hvordan de vil bekæmpe Islamisk Stat. Der er bare lige et, men ret centralt, problem: Flere af de ting, de foreslår, er i strid med loven. Hvilket flere højtstående militærfolk nu gør opmærksom på.

Dansk Industri: Danmarks lille forsvarsindustri er blandt de bedste
04-03-2016
På trods af en noget anonyme tilværelse i den danske befolkning, så er den danske forsvarsindustri på mange måder med blandt de bedste i verden. I dette interview med Kongressen.com fortæller sekretariatsleder Frank Bill fra Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark, om hvor stor denne anonyme industri er, hvad man laver, og hvad der karakteriserer den.

“Verden ved hvad vi står for – derfor lytter de”
03-03-2016
Den danske forsvarsminister, Peter Christensen, var en travl mand, da han fra den 10. – 14. februar først var til NATO-topmøde, og derefter til stor sikkerhedspolitisk konference i München. Får en lille nation som Danmark et ben til jorden til konferencer, hvor verdens stormagter mødes? Ja er det klare svar fra forsvarsministeren i dette interview med Kongressen.com. Det gør de på baggrund af Danmarks internatonale engagement og værdier.

Benghazi the movie – Hillarys frygt
18-02-2016
I dag har ’13 Hours’ premiere i Danmark. Instruktør Michael Bay har lavet endnu en film fyldt med action, eksplosioner og patriotisme. Han har taget fat på en af de mest kontroversielle begivenheder i præsident Obamas regeringstid – terrorangrebet på de amerikanske faciliteter i Benghazi den 11. september 2012. Det er helt klart afbildningen af de historiske hændelser, der gør filmen interessant – ikke filmen i sig selv.

Kæmpebeløb skal sikre USA’s sikkerhedspolitik på lang sigt
12-02-2016
Præsident Obama præsenterede i denne uge sit sidste forslag til det amerikanske statsbudget, inden han forlader det Hvide Hus til januar næste år. De enorme beløb i budgetterne for udenrigs- og forsvarsministerierne viser et øget fokus på afskrækkelse, teknologiudvikling og samarbejde med partnernationer og allierede. Kort sagt, sikre amerikansk sikkerhedspolitik på lang sigt.

Pentagon vil have penge til bomber og til at skræmme Putin
04-02-2016
Pentagon er begyndt at give et billede af deres forslag til forsvarsbudgettet for 2017. Det totale beløb ligger på nogenlunde samme niveau som sidste år, men der er alligevel nogle interessante elementer som har set dagens lys. Pentagon skal bruge flere penge til at købe bomber – man er ved at løbe tør – samt flere penge til at afskrække Putin i Europa.

Militær kommando om kampen mod IS: ’Alt kører som det skal’
28-01-2016
Fremtrædende medlemmer af præsident Obamas regering har i den seneste tid udtalt, at der er sket en eskalering i kampen mod Islamisk Stat. Men i et interview med Kongressen.com svarer pressetjenesten ved Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve, at der ikke er sket andet end justeringer i strategien.

Operation Desert Storm præger fremtidens krigsførelse
15-01-2016
25 år efter Operation Desert Storm er erfaringerne fra den krig stadig yderst relevante. Krigen viste USA’s militære overlegenhed til hele verden, et faktum som Kina især blev pinsomt opmærksomme på. Siden dengang har de søgt at modernisere deres militær ud fra hvad de så dengang i 1991. Nu er situationen så den at USA er nødt til at løbe stærkt igen for at holde forspringet.

Obama er ikke en svag præsident – bare spørg bin Laden
13-01-2016
Præsident Obama holdt i nat sin sidste State of the Union til Kongressen. Her kunne han gøre status over den sikkerhedspolitik, som han har ført siden han tiltrådte i 2009 – og som han har fået så megen kritik for. Men USA er ikke svagt. USA er stadig en global leder, som vil bruge militær magt når nødvendigt. Som præsidenten sagde i nat: ”ask Osama bin Laden”.

Obama gør klar til global farewell tour
05-01-2016
Der er lagt op til et travlt rejseår for præsident Obama i 2016. Det Hvide Hus er i gang med at planlægge en lang række rejser, hvor præsidenten skal markere sine udenrigspolitiske bedrifter, og hvor fremtidens udfordringer og muligheder ligger for USA.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *