Han overlevede kræft – og gennemførte Ranger School

I august gennemførte kaptajn Kristen Griest og premierløjtnant Shaye Haver den berømte Ranger School, som de første kvinder nogensinde. Det er en af de hårdeste uddannelser man kan gennemføre i den amerikanske hær.

Men en anden person på det hold er værd at lægge mærke til. Løjtnant Michael Janowski var med på det historiske hold. Janowski har en helt særlig historie, om hvordan han overvandt kræft – to gange – og endte med at gennemføre Ranger School.

Løjtnant Michael Janowski (til højre)

Løjtnant Michael Janowski (til venstre)

Som 22-årig begyndte Michael Janowski på Ranger-uddannelsen, hans store drøm. I maj 2014 blev han færdiguddannet fra militærakademiet West Point, og blev del af en forsøgsordning hvor nyligt uddannede kunne få lov at prøve kræfter med Ranger School – hurtigere end normalt.

To måneder senere, i juli 2014, begyndte han på Ranger Training Assessment Course. Dette er et 16 dage langt program, hvor kandidaterne bliver vurderet forud for optagelse på Ranger School.
Allerede efter kort tid på kurset begyndte han at opleve problemer. Men som han udtaler i et interview til forsvarsministeriets hjemmeside: ” “I didn’t want to go to the hospital, because I didn’t want to lose my Ranger slot. I was too naive, too stubborn. So I went to Ranger School anyway.” Han betroede sig til en af de andre kandidater, som tilfældigvis var læge i specialstyrkerne. Da det ikke blev bedre i løbet af et par dage opfordrede kammeraten Janowski til at søge lægehjælp, for han havde en teori om at det måske var kræft.
Samme dag blev Janowski sendt akut på hospitalet, og undersøgt. Han fik konstateret stadie-et testikelkræft, og blev opereret. Dagen efter operationen blev han udskrevet og vendte tilbage til sin enhed med en klar ambition om at vende tilbage til Ranger School. Efter fjorten dage fik han besked fra lægerne om at han var kræftfri, og den 5. september 2014 vendte han tilbage til Ranger School.

 Andet forsøg på Ranger School – og en ny hjerteskærende besked

Fordi han var kræftpatient blev han løbende testet, og tre uger inde i kurset viste hans prøver at kræften var tilbage. Det var nu stadie-fire testikelkræft som havde spredt sig til højre lunge og lymfeknudekræft. Endnu en gang røg han ud af Ranger School af medicinske grunde.

Over de næste tre uger fik Janowski kemobehandling, hvor han sad fem gange om ugen i tre til fire timer ad gangen og modtog behandling. Hans bror beskriver hvordan han efter de tre uger måtte indlægges på grund af hans svage fysiske tilstand.
I december 2014 blev han erklæret kræftfri – igen.

I januar i år var han tilbage på efteruddannelseskursus for officerer, kun to uger efter han færdiggjorde kemobehandlingen. Seks måneder senere var han tilbage på Ranger School, for at forsøge at gennemføre sin store drøm.
Men 11 dage før han skulle begynde igen, fik han et opkald fra sin læge. Test havde vist at kræften var tilbage: ”I just sat there on the ground crying, so broken there was nothing anyone could have done for me.”

Heldigvis for Janowski var det en falsk positive prøve, og kræften var væk. Han gennemførte de tre faser i første forsøg, og kunne i august få sit Ranger-mærke på venstre skulder.

Nu holder Janowski oplæg for soldater og officerer og fortæller sin historie om kampen mod kræften, og at komme igennem Ranger School. Hans oplevelser under kemobehandlingen gjorde at han var overbevist om, at han kunne klare alt.
“Near the end of it I was at the bottom of the stairs trying to get up and I couldn’t stand up. I couldn’t walk up the stairs. And there were moments when I was in Mountain Phase when I was sitting there at 3 a.m. on a long walk, looking up to the top of the mountain and thinking there’s no way I’m getting up this mountain. Then I thought back to those days, where I sat at the bottom of the stairs,”

Artikler om Janowski:

Skrevet af hans bror: “56 weeks in the making

Face of Defense: Ranger School Graduate Inspires Candidates

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *