Emma Sky – Endnu et perspektiv på Irakkrigen

19-05-2015

Den 7.april udkom bogen The Unravelling: High Hopes and Missed Opportunities in Iraq skrevet af briten Emma Sky.

51cDw4DA1sL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-v3-big,TopRight,0,-55_SX278_SY278_PIkin4,BottomRight,1,22_AA300_SH20_OU01_Tilbage i 2003 rejste Emma Sky til Irak for at hjælpe med administrationen af landet efter den amerikanske invasion. Hendes udgangspunkt for at tage derned var, at hun skulle derned og nærmest ”undskylde til enhver iraker hun måtte møde”. Hun var kraftigt modstander af den amerikanske invasion, og hun mente, at den amerikanske hær var et helt forkert redskab til opgaven. Kort sagt var det med et noget negativt udgangspunkt, at Sky begav sig til Irak. Over de næste 10 år skulle Sky befinde sig som en central figur i kredsen omkring de amerikanske chefer i Irak – til stor overraskelse for især hende selv.

Hendes værste fordomme viste sig da også at være meget rigtige, for da hun kom til Kuwait, var der ingen til at tage imod hende som ellers aftalt. Derfra tog hun derfor til Bagdad for at finde ud af, hvad hun skulle stille op. Her blev hun mødt med undren, over hvad hun lavede i Irak, og derpå sendt videre til byen Kirkuk. Her fandt Sky sig pludselig i den situation, at hun var den eneste civile fra koalitionen i en administrativ stilling, og hun blev derfor rådgiver for den militære chef i området på vegne af den centrale Coalition Provinsional Authority.

Herefter begynder faktisk en interessant fortælling. Over det næste år knytter Sky et tæt bånd til den militære chef i området, og hans soldater. Hun begynder at sætte pris på hvor store muligheder der er ved at arbejde sammen med det amerikanske militær og hvordan soldaterne faktisk ønsker at gøre en forskel.

Hendes tætte forhold til det amerikanske militær og fascinationen af det, udvikler sig dog for alvor da hun møder general Raymond Odierno. Efter invasionen af Irak var general Odierno ansvarlig for regionen omkring Tikrit og også byen Kirkuk. Herefter vil roserne nærmest ingen ende tag for Odiernos lederskab og ønske om at forstå regionen. Denne fremstilling er interessant for det rygte Odierno fik under sin administration i Irak var for brutale og alt for omfattende anholdelser som i sidste ende skabte flere oprørere end det fjernede fra gaderne. Dette rygte var især fremmet af journalisten Tom Ricks fremstilling af Odiernos administration af Tikrit i bogen Fiasco. The American Military Adventure in Iraq, 2003 to 2005. De to fortællinger står derfor i kontrast til hinanden, og Sky’s fortælling er da også klart farvet af, at hun over de næste år var en central del af Odiernos inderkreds i Irak.

En insider fortælling

I 2004 vendte Sky tilbage til Storbritannien, inden hun igen begav sig udenlands. Hendes afgang fra Irak sammen med chefen for Coalition Provinsional Authority, Paul Bremer, er en af de mere tragikomiske historier fra Irakkrigen. Efter at have overdraget ansvaret for Iraks regering til irakerne selv, og med håbet om at sikkerhedssituationen tillader irakerne selv at klare den forlader Bremer Irak med sine rådgivere og stab – heriblandt Sky. Journalister samles ved landingsbanen i Baghdad International Airport for at se Bremer stige ombord på Hercules flyet som skal fragte ham ud af Irak. Med stor ceremoni går Bremer og staben ombord, og journalisterne guides væk så flyet kan komme af sted. Men da journalisterne er kommet væk, stiger Bremer og staben ud af en sidedør på flyets anden side og over i helikoptere på den anden side. Sikkerhedssituationen omkring lufthavnen var så dårlig at man ikke turde lade flyet lette med Bremer ombord. I stedet blev de eskorteret til en militær lufthavn, hvorfra de kunne lette og komme ud af landet. Dette er et udmærket billede på den ringe sikkerhedssituation som amerikanerne alligevel forsøgte at sælge som værende helt i orden, og at de snart var på vej hjem.

Fra 2004 til 2007 var bl.a. hun i Israel som rådgiver ved den amerikanske delegation som forsøger at skabe fred mellem Israel og Palæstina. Efterfølgende var hun udviklingsrådgiver i Kabul for ISAF.

Da general Odierno i 2007 vendte tilbage til Irak som næstkommanderende for koalitionsstyrkerne i landet, kontaktede han Sky. Han huskede hende fra tiden i Kirkuk, hvor han havde sat pris på hendes rådgivning. Derfor vil han have hende med tilbage til Irak som politisk rådgiver.
Over de næste tre år var Sky en del af Odiernos inderkreds, og det lægger hun bestemt heller ikke skjul på i sin bog – hold da op hun har været vigtig. Hendes centrale stilling er uomtvistelig, men ind i mellem bliver det lidt for meget.

Sky fungerer som politisk rådgiver for general Odierno, og er derfor med til at analysere det politiske landskab i Irak, og hvordan amerikanerne skal manøvrere rundt i det. Derfor har hun også nogle rigtig interessante pointer i forhold til situationen i Irak, og hvad der kunne være gjort og hvor man begik fejl.

En af hendes helt centrale anker er at amerikanerne valgte at lægge for stor vægt på sekteriske skel i den irakiske befolkning efter invasionen. Amerikanerne ønskede at skabe et samfund hvor sekteriske mindretal blev respekteret, men den måde man lagde vægt på sekterisk tilhørsforhold gjorde at befolkningen også delte sig skarpere end det måske ellers ville have været tilfældet. Den vægt som blev lagt på sekteriske skel, førte også til at landets shiamuslimer gennemskuede at de med deres flertal kunne diktere betingelserne for det nye Irak hvis de spillede deres kort rigtigt. På den anden side samlede sunnimuslimerne sig om fortællingen om at de nu ville blive undertrykt af flertallet, og forberedte sig på at modstå dette. Her ligger kimen til den sekteriske uro som over flere år rev det irakiske samfund midt over.

Man får rigtig mange interessant perspektiver på krigen i Irak gennem The Unravelling, samtidig med at Sky giver et interessant indblik i den måde amerikanerne forlod Irak, og lod til at tabe situationen på jorden i en grad som ledte til et kollaps i den irakiske regering. Dette kollaps ses bedst ved det faktum at den shiamuslimske premierminister Maliki udstedte en arrestordre på sin sunnimuslimske vicepremierminister, som senere bliver dømt til døden for forræderi.

Alt i alt en rigtig interessant bog som bør læses hvis man er interesseret i det mere end et årti som USA har været engageret i Irak, og udgangspunktet for den situation som landet befinder sig i den dag i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *